Skuffelse. En følelse der kan få dig til at føle dig overset eller endda, at man har fejlet grueligt under en opgaveløsning. At fejle er dog uundgåeligt – derved er skuffelse også en uundgåelig følelse. Lær at vende skuffelse til noget positivt; motivation.

Simone Orby Jarolics – journalisstuderende PS4 A/S

Julen er veloverstået. Julegaveræset lige så. Du har sikkert gjort dit ypperste for at finde den helt perfekte gave til dine nærmeste – og retur får du blot en blød pakke indeholdende noget – i dit hovede – ligegyldigt og upersonligt. Skuffelsen hænger tung i luften, som er svær at ignorere. Hvordan overkommer man det lige, så julefreden ikke bliver afbrudt?

At føle skuffelse er nu engang en del af livet – også på en arbejdsplads. Hvor det i det private ofte handler om at blive set og anerkendt for, hvilken person man er, handler det på arbejdspladsen ligeledes om at blive anerkendt for sin arbejdsindsat. Skuffelsen kan indtræde, hvis du ikke lige fik den forfremmelse, du ellers havde udset dig og arbejdet hårdt for. Eller måske fik du ikke løst en opgave til tiden. Føles uoverkommelig? Det vigtigste at huske, når man møder modgang er, at alle du aldrig er alene om det. Alle har prøvet at stå i en lignende situation, hvor en udfordring har synes umulig. At træde i karakter og vise, at man sagtens kan håndtere livets nederlag på en konstruktiv måde kan være medvirkende til, at næste forfremmelse falder i din retning. Det er selvfølgelig oftest lettere sagt end gjort.

Følgende råd kan dog give en hjælpe hånd:

1.) Anerkend situationen

Du ønsker selv anerkendelse, men det kræver også, at du selv kan anerkende, når du står i en vanskelig situation. Det hjælper ikke at undgå at tænke over situationen – det forværrer kun problematikken. Selvfølgelig skal det ikke opsluge hele ens dagligdag, men så længe det ikke bliver anerkendt, kan der intet blive gjort for at imødekomme problemet.

2.) Vær god overfor dig selv

Det kan nogle gange være svært at se, men situationer løber ikke altid løbdsk, fordi du har gjort noget galt. Det kan være, at der bare var en kandidat, der passede bedre til netop denne job-forfremmelse. Vær derfor ikke for hård ved dig selv, mens du ikke glemmer, at tage udfordringen som en lærings- og udviklingsmulighed.

3.) Du må gerne være ked af det

I samme grad, som det ikke skal opsluge hele din dagligdag, så skal du også give dig selv lov til at være ærgerlig og ked af det over, at du ikke fik den længe ventede forfremmelse. Det hjælper ikke at skjule sine følelser – det kan oftest hjælpe at snakke med en kollega om dine tanker. Husk samtidig ikke at føle dig som offer, men udnyt i stedet dine kompetencer til at forbedre din situation. På den måde kan du lettere få overblik og kontrol over situationen, så den atter kan vendes til engagement.

4.) Har du for høje forventninger?

Det er altid positivt at have forventninger og krav til sig selv – på den måde udfordrer man sin tilværelse og sætter skub i en konstant udvikling. Det er dog samtidig vigtigt at huske at sætte delmål; det er menneskeligt umuligt at komme fra 0-100 på få sekunder. Det tager simpelthen sin tid og kræver værktøjer. Sæt derfor realistiske delmål, der samtidig udfordrer og engagerer. Hvis du har sat høje forventninger, forsøg i stedet en ny tilgang. Her er dialog med en kollega yderst gavnlig, da de kan bidrage med en vinkel, som du muligvis har overset.

5.) Aldrig giv op

Det er selvfølgelig ikke alt, der går din vej første gang. Det er dog ikke ensbetydende med, at det aldrig vil lykkes. Vær ihærdig og målbevidst og vis, at du virkelig ønsker den forfremmelse. Ikke nok med, at du får respekt på arbejdspladsen, men du opnår samtidig en højere selvtillid. Næste gang du møder en modstand vil den ikke virke lige så slem og uoverkommelig, hvis du før har vist overfor dig selv, at modgang kan vendes til medgang.