Motivationen er der, men af en eller anden grund halter det med produktiviteten. En usynlig stopklods kan være bag en medarbejders dalende produktivitet.
Simone Orby Jarolics – Journaliststuderende PS4 A/S
De er dine stjernespillere. Dem, der får lov til at stå på banen under hele kampen uden at blive skiftet ud. Og de elsker det, ingen tvivl om det. Resultaterne er fantastiske, og man kan regne med, at de møder topmotiveret op dagen efter den store kamp. Men pludselig udebliver resultaterne. Spørger man dem selv, er det ikke motivationen eller arbejdsglæden, der har lidt et nederlag. Hvad er der så sket?
Lad os starte med at tage et skridt tilbage og se på, hvordan motivation normalt påvirker produktivitet. Hos PS4 arbejder vi meget med motivation, da vi mener, det er afgørende for medarbejders produktivitet og velvære. Det er især det motiverende arbejdsmiljø, der her er tale om.
Er du motiveret?
Det er nemlig det motiverende arbejdsmiljø vi til dagligt målrettet kan arbejde med og påvirke rent ledelsesmæssigt. Meget essentielt for enhver leder at fokusere på, da vi mener motiverede medarbejdere er mere effektive, gladere og mindre fraværende. At have motiverede medarbejdere er derfor et meget vigtigt for enhver virksomheds evne til at konkurrere på markedet.
Denne påstand er vi ikke ene om; en amerikansk undersøgelse påpeger ligeledes denne sammenhæng. De har undersøgt medarbejdere i lav-, mellem- og højtkomplekse jobs.
- søjle: Effektiviteten øges med 52 % hos højt motiverede medarbejdere i lavkomplekse (rutineprægede) jobs.
- søjle: Effektiviteten øges med 85% hos højt motiverede medarbejdere i mellemkomplekse job (koordinering på tværs af faggrupper).
- søjle: Effektiviteten øges med 127% hos højt motiverede medarbejdere i højkomplekse (videnstunge/tekniske) jobs.
Figuren taler sit tydelige sprog; højt motiverede medarbejdere er generelt langt mere effektive end gennemsnitligt motiverede. Men hvordan kan det så være, at ens motiverede medarbejdere (eller dig selv) lige pludselig ikke performer så godt som de burde?
Burnout – moderne arbejdspladsers epidemi
Der kan være tale om dét, der bliver kaldt de moderne arbejdspladsers epidemi; stjernespillerne er simpelthen udkørte og oplever ’burnout’. Det beskrives som værende en tilstand, hvor både mental såvel som psykisk udmatning er på spil, og hvor kravene fra arbejdspladsen overskrider ens energiniveau. En udbredt tilstand ifølge Harvard Business Review, der ikke burde tages let på; det tærer nemlig på motivationen.
Det er især den moderne teknologi, der har en finger med i spillet. Vi er på døgnet rundt. Telefonens alarmerende opdatering om en ny mail formår at få alt til at fremstå presserende og som noget, der bør tages hånd om omgående. Selvom vi har forladt kontoret for flere timer siden, spøger arbejdsdagens problematikker derfor stadig i vores underbevidsthed. Især motiverede medarbejdere er her mere tilbøjelige til at tilsidesætte deres andre behov for sætte fokus på arbejdet udenfor kontoret. I sidste ende kan burnout lede til depression.
Vær støttende
Som så meget andet kan ’burnout’ sagtens forebygges ud fra et ledelsesperspektiv. Her er især støtte en vigtig faktor i forebyggelsen. Støtte er nemlig den nøglefaktor, som medarbejderen selv mener er vigtigst for at opretholde et motiverende arbejdsmiljø. Med støtte mener vi praktisk støtte, omsorg og venlighed fra medarbejdere, kolleger og ledere i virksomheden. Det afspejler hermed omgangstonen, synligheden af lederne og oprigtigheden mellem ledere og medarbejderne.
Som leder er det vigtigt at være tilstede, aktiv og behjælpelig. Når medarbejderen føler sig tryg ved at henvende sig til lederen, hvis det kniber med at overholde en deadline, eller de mangler ressourcer og viden under en opgaveløsning, kan energiniveauet (og dermed produktiviteten) lettere opretholdes. Forsøg dig frem med følgende råd:
-
Afklar inden – i samarbejde med medarbejderen – hvad der forventes af den pågældende under en opgaveløsning. Hvilke ressourcer og viden er der behov for? Sæt realistiske og ærlige deadlines.
-
Hold frokost i andre omgivelser og specielt ikke foran computerskærmen. En lille gåtur midt på arbejdsdagen kan være et kærkomment frisk pust til, at man kan give det den rette skalle efterfølgende.
-
Pak teknologien væk, når du ikke er på kontoret. Hold derfor så vidt muligt fri uden alt for mange arbejdsmæssige forstyrrelser.
-
Fokusér på, hvad arbejdet betyder for dig. Hvorfor motiverer det dig? Evaluer dog også på, hvor meget energi du kan afsætte til det, så du ikke bliver udkørt på længere sigt.
Skulle uheldet dog være ude, kan følgende råd hjælpe ’back on track’ til en produktiv arbejdsdag:
-
Tag en tiltrængt ferie eller forlænget weekend, hvor du fuldstændig kobler fra og genfinder energiniveauet.
-
Sørg for at spise en sund kost og dyrk motion. Det efterlader ikke kun fysiske spor, men påvirker dig også rent psykisk til at føle dig bedre tilpas med fornyet energi.
-
Sørg for at lave nogle fritidsaktiviteter, der intet har med arbejdet at gøre. At kunne forbinde sin hverdag med andet end stress og jag på arbejdet er en god start til at genfinde en balance.
-
Eksperimenter selv med, hvad der virker for dig. Der kan være tale om en kort lur efter endt arbejdsdag eller en omrokering på kontoret.