Det kræver mere end et farverigt kontor og en afslappet dresscode for at skabe et miljø, hvor kreativitet på arbejdspladsen kan blomstre. Men hvad skal vi egentlig med kreativitet på arbejdspladsen, og hvordan er det lige, vi får fingrene i det?

Simone Orby Jarolics – Journaliststuderende PS4

Alle virksomheder, store som små, har kreative mennesker ansat i deres virksomhed, om de har fokus på det eller ej. Til stor ærgrelse for mange (selv dem, der ikke anerkender sig selv for at være kreative), bliver der i mange virksomheder ikke fokuseret på denne styrke, simpelthen fordi ledelsen ikke kan håndtere den besværlige indpakning, som kreativitet kommer i. En skam, da kreativitet kun bringer gode ting med sig. Ikke nok med at det kan højne medarbejdernes selvværdsfølelse, fordrer det også deres evne til at tænke ud af boksen, specielt når de står overfor en kompliceret problemstilling. Derudover vil nye opgaver og omgivelser blive taget imod med et langt mere positivt syn, hvilket i sidste ende selvfølgelig kun kan fremme succesraten under opgaveløsninger.

Ifølge en verdensomspændende undersøgelse foretaget af Adobe, mener hele 75% af de adspurgte, at de ikke lever op til deres kreative potentiale på arbejdspladsen. Der er mange forklaringer på dette resultat, men stress anses for at være en af de større modarbejdende forcer indenfor dette felt. Flere og flere ansatte føler nemlig et pres fra ledelsen om at skulle være mere produktive, end kreative. Dette resulterer ikke kun i stressede medarbejdere, men også en forringelse af opgaveløsningens kvalitet.

Hvad er kreativitet egentlig?

Men kan kreativitet anses for at være andet, end bare at kunne klippeklistre, male og tegne? Ordet stammer fra det latinske ’creatio’ og betyder i bund og grund ’at skabe’. Det henviser til at kunne være nyskabende og idérig, og ligeledes at kunne realisere disse ideer. At kreativitet kun opfattes som kunst og æstetik er derfor en fejlforståelse – det er rent faktisk allerede en stor del af alles hverdag. Det er dermed ikke en evne, som kun én bestemt gruppe af privilegerede mennesker besidder. Forskere i dag enige om, at det ikke er en medfødt gave, men sagtens kan tillæres – forudsat det selvfølgelig bliver sat på dagsordenen. De mener også, at kreativitet specielt bliver fremmet igennem sociale interaktioner. Hermed ligeledes i samspil med kollegaer, hvor kreativitet blandt andet kan tilrettelægges og kontrolleres kontekstuelt og materielt af ledelsen.

Forsker Lene Tanggård er en af de mange forskere, der ikke er et sekund i tvivl om, at kreativitet kan tillæres. Hun lægger vægt på, at man skal huske, at kreativitet ikke er et resultat af guddommelig inspiration eller pludselige indfald, men tværtimod er et fænomen, som kan beskrives og forstås som et led i udvikling og forandring af menneskelige praksisser. Det er med til at udvikle os igennem hele livet. Derudover fastholder hun, at læring bliver vigtigt for kreativitet i den forstand, at kreativitet forudsætter viden og færdigheder inden for eksisterende praksis – man skal have lært at kende disse praksis for at kunne transformere dem. En form for mesterlære – forstået som det at lære i og af en praksis – er en nødvendig forudsætning for kreativitet.

Skab et miljø med plads til kreativitet

Det forudsætter således, at der bliver taget ansvar, for at kreativitet kan blomstre. Som ledelse er det vigtigt at kunne skabe et miljø, hvor kreativitet bliver anerkendt og fordret. At skulle anspore ens medarbejdere til at være mere kreative kræver en hvis frihed, hvor de ansatte har mulighed for at udfolde sig. Det kan med fordel sidestilles med kontrolleret kaos. Ikke nok med, at det kan skabe bedre resultater under opgaveløsninger, styrker det også ejerskabsfølelsen hos de ansatte. Ejerskabsfølelse er et vigtigt element, når der bliver talt om motivation. Føler de ansatte, at de har ansvar, og at virksomheden er afhængige af deres færdigheder, stiger motivationen betydeligt. I sidste ende er dette kun en win/win situation. Sæt derfor kreativiteten på dagsordenen – det kan betale sig.

Harvard Business Review har følgende råd til en mere kreativ arbejdsdag:
  • Gør op med dine mest destruktive og fokusforstyrrende vaner, såsom at bruge meget af dagen (og weekend) på at tjekke e-mails eller lignende distraktioner.

  • Tving dig selv til at stoppe op og reflektere over tingene. Det handler her om mindfulness (en form for refleksiv meditation), der er yderst god til afhjælpe stressede situationer. For at citere Dan Goleman: ”Mindfulness… the ability to notice what is going on as it arises and to pause before we respond is a crucial emotional skill. Mindfull meditation has been discovered to foster the ability to inhibit those very quick emotional impulses

  • Giv slip på dine tanker omhandlende dårlige beslutninger og fiaskoer. Det er umuligt ikke at fejle en gang i mellem, og det forholder sig ikke anderledes ved kreative processer.

  • Fokusér på, hvad der gør dig glad i løbet af en arbejdsdag. Positive følelser opstår, når du føler en sammenhæng mellem dine personlige mål og organisationens mål. Tænk over, hvad der gør dig uundværlig for organisationen. Det vil hjælpe dig med at kunne arbejde kreativt, selv i pressede situationer.